De Kommandantur in Ertvelde

De Kommandantur in Ertvelde

Was het front tijdens Eerste Wereldoorlog de hel, dan was het Etappengebiet het vagevuur. Dit gebied was opgedeeld in 13 Kommandanturen, één ervan in Ertvelde. De Kommandantur van Ertvelde omvatte 14 gemeenten en liep tot aan de Nederlandse grens.

Terwijl de Duitsers zaakjes deden leefden de inwoners in ellendige omstandigheden. De bezettingsmacht  overstelpte de bevolking met “Verordnungen”, waardoor het dagelijks leven tot in de kleinste details werd geregeld, soms absurd, maar veel vaker tragisch. De gevangenis in Ertvelde was steeds ‘volzet’, aangezien men voor het kleinste vergrijp gestraft werd. Ooggetuigenverslagen vertellen over de levensomstandigheden in de gevangenis, over een vader van 6 kinderen die doodgeslagen werd, over een vrouw die naar Nederland vluchtte maar haar kinderen achterliet…

Ook de Hollandstellung , waarvan de bunkers nog in het landschap te zien zijn, wordt besproken. En dan is er nog de fameuze “Doodendraad” die aan de Kommandantur grensde en waar honderden mensen het leven lieten.

Worden nog behandeld: reispassen, Duitse tijd, noodgeld, smokkelen, spionage, opeisingen, duiven, vliegvelden… De lezing wordt geïllustreerd met 60 à 70 originele afbeeldingen, zowel unieke en nooit eerder vertoonde foto’s van Duitse militairen, als authentieke Duitse documenten.

Deze lezing kan ook geboekt worden als wandeling.