Elke wandeling duurt 1,5 à 2 uur. Per gids kunnen er max. 25 personen mee. Wandelingen van een tweetal uur kosten – afhankelijk van de locatie en het geldende spreekrecht – tussen € 110 à € 120 per gids. Zoek je een specifieke wandeling, maar staat ze er niet tussen? Stel dan gerust je vraag hierEen wandeling van 1 uur kost € 80 per gids, maar gezien de thema’s is dit zelden aan te raden. 

We werken ook wandelingen uit op vraag en bezoeken graag elke gemeente van het Meetjesland.

brouwen

Het bierig verleden van Maldegem

Het Meetjesland telde ooit tientallen brouwerijen, en was wijd en zijd gekend voor haar biertraditie. Maldegem vormde hierop geen uitzondering!

Zoals in alle Vlaamse dorpen waren er tot de Eerste Wereldoorlog meerdere brouwerijen actief in Maldegem. Bier was voedzaam en veilig en het was dan ook dé volksdrank bij uitstek. Het laag alcoholische bier behoorde tot de basisvoeding van alle lagen van de bevolking en alle leeftijden.

Drongengoed-Knesselare

Knesselare en Drongengoed

Meetjeslandse Gidsen leren u graag Knesselare kennen, de gemeente waar een rijke historie en natuurpracht heerlijk samenvloeien.

Wist u dat het grootse aaneengesloten bos in Oost-Vlaanderen, het Drongengoedbos, zich ook in Knesselare bevindt? Onze gids vertelt u honderduit over dit unieke bos, maar ook over het aparte heidelandschap van Knesselare.

Brouwzaal_051

Bezoek brouwerij Van Steenberge

Meetjeslandse Gidsen zijn vanaf heden de gidspartner van Brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde, een brouwerij waar geschiedenis en toekomst elkaar de hand reiken.

De geschiedenis van Brouwerij Van Steenberge, een vaste waarde in de Meetjeslandse regio, reikt terug tot 1784, met de oprichting van de kleine brouwerij ‘De Peer’.

80-jarige oorlog

Tegenwindwandeling door het krekengebied van Sint-Laureins

Het centrum van het krekengebied in Sint-Jan-in-Eremo, het provinciale sport- en recreatiecentrum Boerekreek, is de uitvalsbasis voor een avontuurlijke tocht.

De richting van de tocht wordt bepaald door de wind, zodat deelnemers de weersomstandigheden ten volle ervaren en de tocht op voorhand moeilijk te voorspellen is. Halfweg de tocht wordt gestopt voor een warme opkikker. Nadien keren we langs een ander pad terug naar de startplaats.

Wippelgem

Wippelgem door Vossenogen

In deze wandeling dompelt onze gids u onder in de unieke geschiedenis van het Meetjeslandse dorp Wippelgem en laat hij uw groep kijken naar de vele bezienswaardigheden door de ogen van twee bekende Wippelgemnaren: Achiel en Luc De Vos.

De ene Vos – Luc, de gevierde maar veel te vroeg overleden zanger – zal u waarschijnlijk bekender voorkomen dan de andere. Nochtans is Achiel De Vos een sleutelfiguur geweest binnen het Wippelgemse dorpsleven.

standbeeld_Ledeganck_1926-300x210

Eeklo en de Vlaamse beweging

Op de wandeling schetsen we een beeld van Eeklo in de 19de eeuw. Ondanks de tastbare armoede en ellende zullen enkele inwoners van de stad toch hun stempel drukken op de Vlaamse beweging.

De figuur van Karel Ledeganck is hierbij toonaangevend, al is hij zeker niet alleen: een kring van Vlaamse intellectuelen ontmoet elkaar geregeld in Eeklo. We wandelen langs hun woonplaatsen en passeren langs de café’s waar ze ongetwijfeld hoog oplopende discussies voerden.

Begraafplaats Eeklo

Funeraire pracht op de begraafplaats van Eeklo

Normaal leren we begraafplaatsen enkel kennen in droeve omstandigheden, waardoor we weinig aandacht hebben voor de plek zelf. Nochtans zijn het vaak plekken die heel wat unieke architectuur en mooie verhalen bezitten. Dat is in Eeklo niet anders.

De begraafplaats van Eeklo is een officiële begraafplek sinds 1810, al vond er in de jaren daarvoor ook al funeraire activiteit plaats. In de twee eeuwen van haar bestaan is het kerkhof de laatste rustplaats geworden van heel wat prominente streekbewoners.

Pleintjeswandeling: een kennismaking met Eeklo

Geen betere manier om een stad te leren kennen, dan op de pleintjes, waar het openbare leven zich al eeuwen afspeelt. We starten onze wandeling door de stad Eeklo direct op de markt.

Daar hebben we aandacht voor het historische kader van Eeklo als rijke textiel- en meubelstad. Het stadhuis, het Belfort, de Markt en zeker en vast de neogotische Sint-Vincentiuskerk zijn pareltjes van architectuur. Tevens wordt uitgebreid aandacht gegeven aan het volkse Eeklo, met zijn arbeidersstraatjes, zijn volksgebruiken en uiteraard de legende van de Herbakker.

't Groot Goed; een bezoek aan de Huysmanhoeve

Het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve is de plek bij uitstek in het Meetjesland voor een prachtige (mid)daguitstap. We leiden je graag rond op dit historische hoevelandgoed.

De Huysmanhoeve is een van de best bewaarde historische sites in het hele Meetjesland. ‘t Groot Goed, zoals de site oorspronkelijk heette, heeft geschiedkundige wortels die teruggaan tot diep in de 13de eeuw. Doorheen de eeuwen heeft het meerdere functies gekend, voornamelijk religieus van aard. Die functie is ze tegenwoordig al even verloren: de Huysmanhoeve doet nu enkel nog dienst als bezoekerscentrum voor bezoekers die het Meetjesland willen doorgronden.

motte-evergem-300x199

Reis door de tijd in Ertvelde

We maken een reis door de tijd en stappen uit aan de castrale motte, de 12de-eeuwse residentie van de burggraaf, aan de Kommandatur in de Eerste Wereldoorlog of aan de wind- en rosmolen uit de 18de eeuw (maar waar nog steeds gemalen wordt).

Maak er een totaalbelevenis van en rij mee met de paardentram. We voorzien onderweg een stop met Augustijn.

Het totale programma duurt 3u.

Nieuwe functie voor oude kerk - Boekhoute

De geschiedenis van de kerk van Boekhoute gaat terug tot de 14de eeuw. De huidige kerk werd gebouwd in de 19de eeuw. Wie had toen kunnen denken dat deze bijzondere, neobyzantijnse kerk een nieuw cultuurhuis zou huisvesten?Sinds kort werd een deel van de kerk ingericht als tentoonstellingsruimte. De komende 4 jaar loopt er de expo ‘Boekhoute in beide oorlogen’, met als blikvanger brokstukken van een neergehaald Duits vliegtuig. Maar de kerk, ooit de moederkerk van het oude ambacht Boekhoute, houdt nog heel wat andere verrassingen verborgen…

Tussen kerk en gemeentehuis in Maldegem

De gids wandelt met je mee op een pad vol herinneringen. Maldegem heeft nog het typische dorpskarakter. De belforttoren van het gemeentehuis waakt over de dorpskern aan de Ede. De Sint-Barabarakerk  en het Oud Schepenhuis bieden een oase van rust. We lopen langs het beeld van Rietje Koane, ‘de geheime tweelingsbroer’ van Keizer Karel.  Verhalen te over trouwens bij de Maldegemse schrijvers Victor de Lille en mevrouw Courtmans…

Maldegem in 'Den Grooten Oorlog'

Maldegem werd zwaar getroffen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De bewoners worden geconfronteerd met de bezetter. Opeisingen van werkkrachten, materialen en voedsel brengen ontreddering en hongersnood. Bovendien werd Maldegem getekend door ‘Den draad’ en door de bunkerlinie. De ligging van het dorp net achter de gevechtszone maakt het leven extra zwaar.

Poeke door de eeuwen heen

De naam Poeke doet bij velen een belletje rinkelen doordat er een schitterend eclectisch kasteel staat. Maar wie een beetje beter kijkt, merkt meteen dat dit kleine dorpje zoveel meer in petto heeft!

Poeke, gelegen in de schaduw van Aalter, is een klein dorpje met een grote geschiedenis. Reeds vanaf de 12de eeuw stond er een versterkte burcht, bewoond door de ‘here van pooc‘. Onze gids toont u echter eerst de minder bekende – maar daarom niet minder beminde – kant van Poeke.

Ondergedompeld in Aalter

Graven van Vlaanderen, de revolutie van Gent of het graven van de Brugse Vaart: bij elke belangrijke gebeurtenis in deze contreien door de eeuwen heen speelde Aalter een belangrijke rol.

Een historische wandeling door het centrum van Aalter leest als een historische roman. Graven, geuzen, schuilkelders uit de Wereldoorlog: je vindt het er allemaal op een zakdoek. Meetjeslandse Gidsen tonen het je met plezier!

Visser, pastoor en kasteelheer in Boekhoute

Een wandeling door Boekhoute dorp met aandacht voor de mensen die het vissersdorp kleur gaven: de visser, de pastoor en de kasteelheer.

We beginnen onze wandeling met een bezoek aan het Vissersmuseum (optie), waarna we onze tocht verder zetten langs het Kasteel Ter Leyen en de vissersboot BOU 8. We brengen een bezoek aan de kerk en vervolgen onze wandeling naar wat ooit de haven van Boekhoute moet geweest zijn.

Ondeugende streken langs de grens in Sint-Laureins

Vanuit Sint-Laureins verkennen we de grens en maken er kennis met grensgevallen uit de geschiedenis: hoe werd de grens bepaald, het smokkelverleden, de ‘elektrieken’ draad in de Eerste Wereldoorlog, enz…

Zijn prachtige afwisselende landschap, zijn dorp, het Godshuis, het Leopoldskanaal en natuurlijk ook het oorlogsverleden. De tocht wordt aangepast aan de wensen en de mogelijkheden van de groep.

De_Kreken_Assenede10

Volksverhalen door het krekengebied van Sint-Laureins

Elk dorp heeft zijn volkse verhalen. De meeste zijn echt gebeurd. De andere konden gebeuren, maar werden in de loop der jaren zo aangedikt, dat het pittige verhalen werden.

Het centrum van het krekengebied in Sint-Jan-in-Eremo, het provinciale sport- en recreatiecentrum Boerekreek, is de uitvalsbasis voor een tocht volksvermaak, waarbij de leuke en pittige verhalen van personen uit de grensstreek centraal staan. Wie hoorde al niet van Paster Sies, Albert de champetter, enz.

Architecturale pracht en praal te Eeklo: van neogotiek tot hedendaagse architectuur

Deze wandeling verbindt de voornaamste architecturale parels van de Meetjeslandse centrumstad.

Naast het stadhuis, de Sint-Vincentiuskerk, de Paterskerk, het Vredegerecht wordt ook aandacht besteed aan zeer actuele architectuur zoals de Herbakker, de Stassano-site en het Krüger-complex.

Ontdek het Maldegemveld en het Drongengoedbos

Met plezier neemt de gids je op sleeptouw doorheen het apart heidelandschap en het uniek bos van het vroegere Maldegemveld. Terwijl vertelt de gids meer over de moeilijke ontginning van dit gebied, de geschiedenis van de abdijhoeve van het Drongengoed, het cuesta landschap, het pottenbakken en de bezembinders van Kleit, het ex-Navo vliegveld en zo veel meer.

Na deze wandeling van een kleine twee uur, is er mogelijkheid om na te genieten met een drankje in de Drongengoedhoeve of het Jagershof.

Zo koppig als een ezel... Ontdek Bassevelde

Koppig en dom, dat zijn eigenschappen die men aan een ezel toeschrijft. Maar Basseveldenaren die zelf met fierheid de bijnaam ezel dragen, noemen ezels dieren die graag hun zin doen, ook al is die wat apart, dieren die vastberaden zijn en daarenboven harde werkers.

Maar hoe komen Basseveldenaren aan die naam en zijn die eigenschappen nog altijd op de Basseveldenaren van toepassing?

Ongekende pareltjes in Bassevelde

De gids neemt jullie mee doorheen een op het eerste gezicht heel gewoon Vlaams dorp maar waar toch een paar wonderlijke pareltjes te vinden zijn. 

Die kunnen allerhande vormen aan nemen zoals een gerestaureerd antependium en andere schatten in de kerk, een huis in art-decostijl, een onbekend kunstwerk,… tot een tuin waar men zich bij momenten in Australië waant. Anekdotes over mensen, dingen en gebeurtenissen kruiden het geheel.

Hopspot, van veld tot glas

Trek je stapschoenen aan en ervaar het Meetjeslandse plattelandsgevoel! Deze wandeling neemt je tijdens een route van 10 km mee doorheen het brouwproces, van het verbouwen van ingrediënten op het veld tot geweldig gerstenat als resultaat. Zo leer je hoe jouw biertje in je glas belandt, waar het fris blijft tot de laatste slok.

De gids luistert dit op met leuke anekdotes en weetjes.