Poeke door de eeuwen heen

De naam Poeke doet bij velen een belletje rinkelen doordat er een schitterend eclectisch kasteel staat. Maar wie een beetje beter kijkt, merkt meteen dat dit kleine dorpje zoveel meer in petto heeft!

Poeke, gelegen in de schaduw van Aalter, is een klein dorpje met een grote geschiedenis. Reeds vanaf de 12de eeuw stond er een versterkte burcht, bewoond door de ‘here van pooc‘. Onze gids toont u echter eerst de minder bekende – maar daarom niet minder beminde – kant van Poeke. Beginnen doen we in de Sint-Lambertuskerk, waar enkele mooie artistieke artefacten zijn terug te vinden. Ook een bezoek aan het kerkhof, bezaaid met enkele prachtige grafmonumenten van kasteelheren uit lang vervlogen tijden, is onontbeerlijk. Aangezien Poeke niet al te groot is, kunnen we in één adem ook het 18de eeuwse Godshuis bekijken, ooit een rusthuis voor oude Poekenaren.

Een bezoek aan Poeke is uiteraard niet compleet wanneer het overbekende kasteel niet op het programma staat. Al in de 12de eeuw stond op de kasteelsite de versterkte burcht van kasteelheer Steppo van Poeke. Het huidige kasteel dateert echter van de 17de en 18de eeuw. Het interieur werd verschillende keren onder handen genomen, maar de marmeren schouwmantels in Louis XV-stijl overleefden de tand des tijds. Maar kom dat vooral met de eigen ogen aanschouwen!