Een lezing duurt 1u30 zonder pauze of 2u met pauze. De prijs voor een lezing is € 150 (excl. verplaatsingskosten).
We werken ook lezingen uit op maat. Contacteer ons voor meer info.
De Barge
Vandaag kan je terug luxueus varen met de Barge. Niet enkel meer tussen Gent en Brugge, maar ook op andere vaarten.
De Barge die je nu ziet is een historische reconstructie van een Gentse barge. Oorspronkelijk was dit een trekschuit die op het kanaal tussen de Belgische steden Gent en Brugge voer. In tegenstelling tot de meeste andere trekschuitdiensten, was de Gentse Barge bijzonder luxueus en comfortabel ingericht. Zo comfortabel zelfs, dat zelfs koningen en koninginnen zich lieten vervoeren.
De 80-jarige oorlog
De Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648), alhoewel eeuwen geleden, is van uitzonderlijke betekenis geweest voor Vlaanderen en Nederland.
Het was aanvankelijk een strijd voor godsdienstvrijheid, die later overging in een strijd van ontvoogding tegen het ‘Spaans Gezag’ en tevens leidde tot het ontstaan van de Republiek van de Nederlanden. De strijd was hoe dan ook uitputtend voor alle partijen, vele mensen ontvluchtten het geweld. De beeldenstorm in Gent was ongemeen hevig en dit was geen toeval.
De Kommandantur in Ertvelde
Was het front tijdens Eerste Wereldoorlog de hel, dan was het Etappengebiet het vagevuur. Dit gebied was opgedeeld in 13 Kommandanturen, één ervan in Ertvelde. De Kommandantur van Ertvelde omvatte 14 gemeenten en liep tot aan de Nederlandse grens.
Terwijl de Duitsers zaakjes deden leefden de inwoners in ellendige omstandigheden. De bezettingsmacht overstelpte de bevolking met “Verordnungen”, waardoor het dagelijks leven tot in de kleinste details …
Molens in Vlaanderen
Wie niet wit wil worden, moet uit de molen blijven’. Zowat duizend jaar geleden bouwden Vlaamse ambachtslui op een royaal door wind gestreeld plekje de eerste windmolen. Kloeke en dampende boerenpaarden trokken toen al karrenvrachten tarwe en gerst naar de vele honderden watermolens.
WO I in het Meetjesland
De Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648), alhoewel eeuwen geleden, is van uitzonderlijke betekenis geweest voor Vlaanderen en Nederland.
Het was aanvankelijk een strijd voor godsdienstvrijheid, die later overging in een strijd van ontvoogding tegen het ‘Spaans Gezag’ en tevens leidde tot het ontstaan van de Republiek van de Nederlanden.
Boekhoute, vissersdorp zonder haven
Dit dorp is tot op vandaag trots op haar visserstraditie. Nog steeds varen vissersboten onder de vlag van Boekhoute. Nochtans ligt het dorp al zeventig jaar niet meer aan het water!
Het charmante dorp Boekhoute, deelgemeente van Assenede aan de grens van Nederland…