De Meetjeslandse Gidsen en het Plattelandscentrum Meetjesland hebben een ruim aanbod belevingswandelingen uitgewerkt om het erfgoed van het Meetjesland voor te stellen. Deze wandelingen reserveert u via info@meetjeslandsegidsen.be. 

pycke

De herrijzenis van baron Amedée Pycke de Peteghem

Ooit gedroomd van een leven in een origineel kasteel? U krijgt van ons een getuigenis uit de eerste hand, van kasteelheer Amedée Pycke de Peteghem himself!

 

Ontdek Oosteeklo met nonnetjes, bunkers, bos, heide en varkens

De gids neemt jullie mee door de geschiedenis van het dorp.
Hij brengt jullie van de abdijsite via de bunkers uit W.O. I, door de bossen en langs de heide tot bij de varkens.

Palingvisser

Marcel de Palingvisser

De tocht “Op stap met Marcel de palingvisser” vertelt het verhaal van een visser, zoals er destijds veel in het Krekengebied actief waren. Het geheel is opgevat als dropping. Onderweg krijgt u meer informatie over paling(vangst), beproefde recepten, ontstaan van palingrestaurants…

 

Nostalbus

Meetjesland Restaurant met de Nostalbus

Proef op één avond in drie verschillende Meetjeslandse locaties lokale producten.

Bij de start neemt u de Nostalbus en onder de begeleiding van een ervaren Meetjeslandse Gids maakt u kennis met de geschiedenis van voeding in het Meetjesland én natuurlijk zijn er ook de verschillende gerechten onderweg.

Het voorgerecht op de eerste locatie, het hoofdgerecht in het tweede restaurant en het afsluitend dessert op een laatste locatie. Nadien brengt de Nostalbus u terug naar de startplaats.

leieverleidt

De Leie Verleidt

Schilders, schrijvers en dichters vonden hier als vanzelf inspiratie. De Leie was in de 19de en 20ste eeuw de ‘Golden River’ met groot economisch belang. Momenteel is het een interessant natuurgebied met grote biodiversiteit aan dieren en planten.

Tijdens de wandeling ervaart u zelf iets van hun inspiratie en ontdekt u het ‘geheim’ van het Leiewater. Tussentijds geniet u van een versnapering. De wandeling is ongeveer zes km lang en duurt 3,5 u.

 

Slager André bezoekt de Vette Veemarkt

Beleef een dagje Vette Veemarkt in ‘t klein
In deze belevingswandeling laat Slager André u de Vette Veemarkt in Zomergem herbeleven. De naakte feiten, pittige anekdotes en allerlei wetenswaardigheden worden doorspekt met 2 haltes, waar u enkele hapjes en drankjes proeft.

De wandeling duurt ongeveer 2,30 uur en is 4,5 km lang.

 
 

 

Ontdek Oosteeklo met nonnetjes, varkens en markante dorpsfiguren

De gids neemt jullie mee door de geschiedenis van het dorp. Hij brengt jullie op een aantal bijzondere plekken, situeert het varken en de kloosterzusters* in het dorp en hij haalt regelmatig wat dialectwoorden uit zijn “redekuul” 

textielbaron-202x300

Textielbaron de Hempine

Ontdek het rijke textielverleden van Waarschoot.
Waarschoot heeft een rijk textielverleden. Nog steeds getuigen gebouwen en andere zaken van deze roemruchte periode in de gemeente. Het Plattelandscentrum Meetjesland en de Meetjeslandse Gidsenvereniging organiseren daarom een belevingswandeling, waarbij u terugblikt op deze woelige periode.

Het verhaal van het varken Félicienne

Een heerlijke beleveniswandeling in Oosteeklo.

De gids voert jullie langs de enige ‘varkensommegang’ ter wereld door het verhaal van ‘het varken’ in onze cultuur.  Daarbij heeft hij het over het varken in de geschiedenis, ons dagelijks leven, de kunst, de taal en in de religie.

Van Export tot Cuberdon

Centraal bij deze belevingswandeling staan de Eeklose producten van vroeger en nu. We staan stil bij de Cuberdon, het Krüger Export bier, de speculoosfabrieken, de Herbakkerslegende,…

Een enthousiaste gids vertelt over het heden en het verleden van de verschillende culinaire specialiteiten van Eeklo en doorspekt alles met interessante anekdotes. De wandeling duurt ongeveer drie uur en is 4,5 km lang.

vinderhoute-225x300

Hofke van plaisance

Ontdek het leven op stand in Lovendegem.

Tijdens een flinke wandeling van ongeveer 5 km in Vinderhoute, wordt halt gehouden bij elke ‘hof van plaisance’ op onze weg. Onderweg geeft de gids uitleg over het leven in de 19de eeuw, zowel van de arbeider als van de bourgeoisie.

 

De abdij van Oosteeklo, de laatste abdis vertelt

Een wandeling met gids langs de abdijsite en in de vroegere pandgang tot aan het oude gastenverblijf waar jullie door Victoria Van de Wiele, de laatste abdis, ontvangen worden.
Zij vertelt over het dagelijks leven in de abdij en de wonderbaarlijke geschiedenis van zuster Victoria Boele en haar stigmata en ze leidt de groep rond in het abdijgebouw.