De Meetjeslandse Gidsenvereniging en het Plattelandscentrum Meetjesland hebben een ruim aanbod belevingswandelingen uitgewerkt om het erfgoed van het Meetjesland voor te stellen. Deze wandelingen reserveert u via info@meetjeslandsegidsen.be, uitgezonderd van twee wandelingen, die via het Plattelandscentrum Meetsjesland dienen gereserveerd te worden: ‘Wandel mee nen Tseut in Usteklu’ en ‘Van Export tot Cuberdon’. Contacteer hen daarover op 09/379 78 37 of via info@plattelandscentrum.be

pycke

De herrijzenis van baron Amedée Pycke de Peteghem

Ooit gedroomd van een leven in een origineel kasteel? U krijgt van ons een getuigenis uit de eerste hand, van kasteelheer Amedée Pycke de Peteghem himself!

De baron verwelkomt u met open armen in zijn nederig stulpje! En wie kan u beter rondleiden in het kasteel van Poeke, dan één van de laatste kasteelbewoners, een markant figuur bovendien die alles weet over de vorige bewoners en over de dagelijkse gang van zaken op het kasteeldomein?

 

Boekhoute, Vluchtroute 14

Smokkelen was alom tegenwoordig tijdens de Groote Oorlog, voor velen was het een kwestie van overleven. Word zelf smokkelaar en probeer onopgemerkt de grens over te geraken! Pas op voor de Duitse bezetter! Je wordt gedropt in Boekhoute, gaat door ‘den duiker’ en steekt de grens over. Achteraf kan je de expo ‘Grote vrouwen in een Groote Oorlog’ bezoeken. De huifkar zorgt voor transport.

Reservatie voor groepen via cultuur@assenede.be

Palingvisser

Marcel de Palingvisser

De tocht “Op stap met Marcel de palingvisser” vertelt het verhaal van een visser, zoals er destijds veel in het Krekengebied actief waren. Het geheel is opgevat als dropping. Onderweg krijgt u meer informatie over paling(vangst), beproefde recepten, ontstaan van palingrestaurants…

Onderweg krijgen deelnemers een hapje en een drankje. Eindigen kan met een palingmaaltijd indien gewenst. De tocht is ca. 9 km lang en duurt 4 uur. Deelnemers zorgen voor een fluovestje, een zaklamp en goede waterdichte

Nostalbus

Meetjesland Restaurant met de Nostalbus

Proef op één avond in drie verschillende Meetjeslandse locaties lokale producten.

Bij de start neemt u de Nostalbus en onder de begeleiding van een ervaren Meetjeslandse Gids maakt u kennis met de geschiedenis van voeding in het Meetjesland én natuurlijk zijn er ook de verschillende gerechten onderweg.

Het voorgerecht op de eerste locatie, het hoofdgerecht in het tweede restaurant en het afsluitend dessert op een laatste locatie. Nadien brengt de Nostalbus u terug naar de startplaats.

leieverleidt

De Leie Verleidt

Schilders, schrijvers en dichters vonden hier als vanzelf inspiratie. De Leie was in de 19de en 20ste eeuw de ‘Golden River’ met groot economisch belang. Momenteel is het een interessant natuurgebied met grote biodiversiteit aan dieren en planten.

Tijdens de wandeling ervaart u zelf iets van hun inspiratie en ontdekt u het ‘geheim’ van het Leiewater. Tussentijds geniet u van een versnapering. De wandeling is ongeveer zes km lang en duurt 3,5 u.

 

Slager André bezoekt de Vette Veemarkt

Beleef een dagje Vette Veemarkt in ‘t klein
In deze belevingswandeling laat Slager André u de Vette Veemarkt in Zomergem herbeleven. De naakte feiten, pittige anekdotes en allerlei wetenswaardigheden worden doorspekt met 2 haltes, waar u enkele hapjes en drankjes proeft.

De wandeling duurt ongeveer 2,30 uur en is 4,5 km lang.

 
 

 

nevele-300x202

Gehuld in Nevele(n)

Schimmen dwalen rond in het land van Nivella of “nieuw land”.

Wandel mee en ontmoet de belangrijkste figuren die Nevele ooit kende. Geschonden door het verbrede tracé van het Schipdonkkanaal en in de schaduw van zijn bekendste schrijver, verbergt Nevele een boeiende geschiedenis.
Huiver bij het “wreede” verhaal van Filips de Montmorrency, geniet van de sappige belevenissen van de Planckaerts en laat u onderdompelen in het proza van de altijd spittante Cyriel Buysse. De mist over Nevele zal snel optrekken!

textielbaron-202x300

Textielbaron de Hempine

Ontdek het rijke textielverleden van Waarschoot.

Waarschoot heeft een rijk textielverleden. Nog steeds getuigen gebouwen en andere zaken van deze roemruchte periode in de gemeente. Het Plattelandscentrum Meetjesland en de Meetjeslandse Gidsenvereniging organiseren daarom een belevingswandeling, waarbij u terugblikt op deze woelige periode.

Wandel mee nen Tseut in Usteklu

Een heerlijke beleveniswandeling in Oosteeklo. Ga op stap met een fors uit de kluiten gewassen varken!

In Oosteeklo hebben de inwoners de bijnaam “varkens”. Een titel die ze uiteraard met trots dragen. In deze 2 uur durende wandeling vertelt de gids alles wat je over deze varkens moet weten, onder meer waarom zij hun varken ‘nen Tseut’ noemen. Onderweg is er een pauze in de oude abdij van Oosteeklo, waar we ontvangen worden door de abdis. Indien gewenst kan hier een hapje en een drankje genuttigd worden.

Van Export tot Cuberdon

Centraal bij deze belevingswandeling staan de Eeklose producten van vroeger en nu. We staan stil bij de Cuberdon, het Krüger Export bier, de speculoosfabrieken, de Herbakkerslegende,…

Een enthousiaste gids vertelt over het heden en het verleden van de verschillende culinaire specialiteiten van Eeklo en doorspekt alles met interessante anekdotes. De wandeling duurt ongeveer drie uur en is 4,5 km lang.

vinderhoute-225x300

Hofke van plaisance

Ontdek het leven op stand in Lovendegem.

Tijdens een flinke wandeling van ongeveer 5 km in Vinderhoute, wordt halt gehouden bij elke ‘hof van plaisance’ op onze weg. Onderweg geeft de gids uitleg over het leven in de 19de eeuw, zowel van de arbeider als van de bourgeoisie.