Een fietstocht duurt meestal 2 tot 3 uur.

De groep zorgt voor eigen fietsen. De prijs voor de fietstocht is € 110 (2 uur) of € 140 (3 uur). Maximum 20 fietsers per gids. Zoek je een specifieke tocht, maar staat dit er niet tussen? Stel dan gerust je vraag hier.
We werken tochten uit op vraag en bezoeken graag elke gemeente van het Meetjesland.

adegem

In het spoor van de Canadese bevrijders in Adegem en Maldegem

Een fascinerende tocht in de omgeving van Adegem en Maldegem, die ingaat op de bevrijding door de Canadese troepen in WO II!

In 1944 probeerden de geallieerden deze contreien terug te winnen van de Duitse bezetter. Op het ogenblik dat de Amerikaanse troepen de Antwerpse haven bereikten was de Westerschelde echter nog in Duitse handen waardoor de haven onbruikbaar was.

 

knip-aalter

Het landschap is landbouw, fietsen in en rond Aalter

Volg deze heerlijk fietstocht met een hoog ‘L- gehalte’: landbouw, landschap, leuk en
leerrijk!

Is het als ontginner in dienst van een abdij of als vrije pachter of als eigenaar, de drang naar verbetering en vergroting van de voedselproductie was en blijft groot. De activiteit van de boeren beïnvloedt de omgeving ingrijpend.

 

Cuberdons2

Foodcycle
Eeklo en de voedingscyclus

 

Het Meetjesland is een voedingsregio. Vooral in en rond Eeklo zijn heel wat bedrijven, waar voeding op kleine en grote schaal wordt geproduceerd. Denk maar aan delicatessen als speculoos, cuberdons, jenever, koffiekoeken, chocolade, en nog veel meer.

Tijdens deze tocht passeren vele producten de revue en de gids vertelt honderduit over de oorsprong, ingrediënten, de productiemethode en de afzet van de voedingswaren.

kranepoel-aalter-2

Van Poeke naar Poeke

Geen betere manier om een hele streek te leren kennen, dan op het zadel. Nestel u in het wiel van onze gids en leer Aalter en haar deelgemeenten kennen als nooit tevoren.

We starten aan de kerk te Poeke en fietsen vervolgens naar het zuidwesten, op de grillige grens tussen Oost- en West-Vlaanderen. De Hartemeersmolen, uit de 18de eeuw maar nog steeds in gebruik, domineert er het landschap en we zoeken uit waarom.

Pietendriesmolen anno 1563

Van bos naar heide en terug

 

Heerlijk fietsen op trage wegen in het mooie heidelandschap van groene long Knesselare: u moet het ons geen twee keer vragen!

In Knesselare, een bescheiden gemeente naast Aalter, vinden we het Drongengoedpark- en bos terug, het grootste aaneengesloten bos in Oost-Vlaanderen. Dat wordt dan ook de uitvalsbasis van onze mooie fietstocht in een onbekend maar allesbehalve onbemind stukje Meetjesland.

 

aalter-kanaalberm-4

Fietsen naar de heide

Onbekend betekent bij de Meetjeslandse Gidsen nooit onbemind! Dat zullen ze bewijzen tijdens deze fietstocht die ons langs plekjes brengt met de meest markante namen.

We blazen verzamelen in het centrum van Aalter, waar onze gids uw groep de belangrijkste bezienswaardigheden zal leren kennen. Maar daar stopt het avontuur niet! Per fiets exploreren we de oude heidestreek rond Aalter, één van de mooiste natuurgebieden in het Meetjesland. Kenners weten dat dat al heel wat wil zeggen.

Flirten met de grens

Flirten langs de grens van Assenede

De grens met Nederland, hier in het Noorden van het Meetjesland, laat nog steeds zijn politieke,geografische en historische sporen zien. De vele dijken, kreken,waterlopen en kanalen zijn hiervan nog levende bewijzen.

We gaan op zoek naar restanten van vaargeulen en oude havens, blijven er even bij stilstaan en trachten de geschiedenis te doen herleven. Waar mogelijk volgen we de grens ; een grens waarvan we ook de politieke historie toelichten.

grensrijden in Sint-Laureins

Grensrijden in Sint-Laureins, fietstocht langs kreken, dijken en uiteraard de grens

Vanuit Sint-Laureins verkennen we de grens en maken er kennis met grensgevallen uit de geschiedenis: hoe werd de grens bepaald, het smokkelverleden, de ‘elektrieken’ draad in de eerste wereldoorlog, enz…

Zijn prachtige afwisselende landschap, zijn dorp, het Godshuis, het Leopoldskanaal en natuurlijk ook het oorlogsverleden. De tocht wordt aangepast aan de wensen en de mogelijkheden van de groep.

Fietstocht langsheen de drie voormalige abdijhoeves van het vroegere Maldegemveld

Deze fietstocht van een goeie twee uur breng je voor een stuk via trage wegen doorheen het unieke Drongengoedbos en het prachtig heidelandschap. Verder ontdekken we het cuesta landschap en fietsen we langs de restanten van deze drie abdijhoeves. Onderweg stopt de gids een paar keer om meer te vertellen over de ontginning van dit gebied, het harde labeur, de bezembinders en de geschiedenis van deze ontginningshoeves.