Begraafplaats Eeklo

Funeraire pracht op de begraafplaats van Eeklo

Normaal leren we begraafplaatsen enkel kennen in droeve omstandigheden, waardoor we weinig aandacht hebben voor de plek zelf. Nochtans zijn het vaak plekken die heel wat unieke architectuur en mooie verhalen bezitten. Dat is in Eeklo niet anders.

De begraafplaats van Eeklo is een officiële begraafplek sinds 1810, al vond er in de jaren daarvoor ook al funeraire activiteit plaats. In de twee eeuwen van haar bestaan is het kerkhof de laatste rustplaats geworden van heel wat prominente streekbewoners. Zo passeren wij langs graven van Polydoor Lippens, Bernard Steyaert en vele andere belangrijke Eeklonaren en Meetjeslanders, die voer zijn voor vele anekdotes. Tijdens de wandeling zal u merken dat de geschiedenis van het kerkhof en haar bewoners bijna samenvalt met de geschiedenis van Eeklo.

De begraafplaats heeft, zoals vermeld, een grote architectonische waarde. Zo zijn er diverse monumenten op aan te treffen, in een unieke neogotsche bouwstijl, en valt het aantal prachtige graven niet op de vingers van een hand te tellen. Ook de nieuwe ‘groene’ bomenbegraafplaats wat verderop komt even onder de aandacht.