Pleintjeswandeling: een kennismaking met Eeklo

Geen betere manier om een stad te leren kennen, dan op de pleintjes, waar het openbare leven zich al eeuwen afspeelt. We starten onze wandeling door de stad Eeklo direct op de markt.

Daar hebben we aandacht voor het historische kader van Eeklo als rijke textiel- en meubelstad. Het stadhuis, het Belfort, de Markt en zeker en vast de neogotische Sint-Vincentiuskerk zijn pareltjes van architectuur. Tevens wordt uitgebreid aandacht gegeven aan het volkse Eeklo, met zijn arbeidersstraatjes, zijn volksgebruiken en uiteraard de legende van de Herbakker.

Eeklo is de laatste jaren sterk veranderd van uitzicht. Oude panden werden vervangen door gloednieuwe gebouwen. Eeklo wil een energieke, echte en eigenzinnige stad zijn en illustreert dit in het straatbeeld. Na een hulde aan Tamboer, de volkszanger, die alle Vlaamse markten aandeed om zijn waren te verkopen en te zingen, brengen we een kort bezoek aan de Stassano-site. Nadien stappen we richting Van Hoorebeke-plein om een bezoek te brengen aan het Jenevermuseum.