brouwen

Het Bierig verleden van Maldegem

Het Meetjesland telde ooit tientallen brouwerijen, en was wijd en zijd gekend voor haar biertraditie. Maldegem vormde hierop geen uitzondering!

Zoals in alle Vlaamse dorpen waren er tot de Eerste Wereldoorlog meerdere brouwerijen actief in Maldegem. Bier was voedzaam en veilig en het was dan ook dé volksdrank bij uitstek. Het laag alcoholische bier behoorde tot de basisvoeding van alle lagen van de bevolking en alle leeftijden.

De brouwerijen waren meestal in handen van de plaatselijke rijke burgerij. In het centrum van Maldegem zijn een aantal zogenaamde brouwershuizen bewaard. Dit zijn de statige herenhuizen die de brouwers voor zichzelf en hun gezinnen optrokken. Van de brouwerijen zelf zijn enkel hier en daar enkele relicten bewaard gebleven.

Deze wandeling gaat uiteraard langs enkele van de brouwershuizen en de relicten van de brouwerijen. Maar er is in de dorpskom veel meer “bierhistorie” te ontdekken. Deze wandeling brengt de deelnemer langs enkele van de belangrijkste historische gebouwen en bezienswaardigheden in Maldegem waarbij telkens een “bierig” verhaal verteld wordt.

De uitwerking is een samenwerking tussen Ambibrew Vzw en erkend regiogids Rob De Jaeger.