De Lieve

In het spoor van de Lieve

De Lieve, misschien nog wel beter bekend als De Leie, wordt door velen gezien als levensader van Gent en het Meetjesland. In deze busrit volgen we het fascinerende spoor van dit kanaal.

De Lieve werd reeds in de 13de eeuw gegraven om het zichzelf ontplooiende Gent te verbinden met de ver gelegen Noordzee. Het is dus logisch dat onze busrit van start gaat aan de oever van de Lieve in Gent. Onze gids vertelt uw groep er alles over het belang van de waterloop voor de Arteveldestad, en hoe er zonder de Lieve nooit een Port of Ghent was geweest, en misschien zelfs amper een stad de naam waardig.

Vervolgens gaan we met de stroom mee langs verschillende belangrijke plekken in het Meetjesland. Voor de middag doen we Evergem, Waarschoot, Ronsele en Ravenschoot aan, waar we ook zullen lunchen. In al die plekken heeft de Lieve gezorgd voor handel, industrie en een schat aan anekdotes.

Na de middag rijden we rustig verder, en bezoeken we eerst Eeklo en zijn indrukwekkende Canadese kerkhof en vervolgens Maldegem en het grensgebied dat een vrijhaven was voor smokkelaars tijdens de Wereldoorlogen. U zal merken dat deze busrit in de loop van de Lieve eigenlijk een busrit is langs de loop van de hele geschiedenis van de regio!

Om 17:00 zetten we uw gezelschap weer af aan het startpunt in Gent en kan u desgewenst zelf nog een mooie avondwandeling langs de mooi verlichte Leiekaaien maken!

 Wij voorzien verschillende culinaire en sanitaire stops onderweg. Uw gezelschap zorgt voor de bus zelf.